Serena Sirius

Tarot-tulkinnat, enkelikortti tulkinnat ja kaukoreikihoito

Seija Lahti

Selvänäkijä, meedio, henkinen auttaja ja energianvälittäjä

Aura Josefiina

Selvänäkijä ja ennustaja

Anni Marketta

Kaukoparantaja ja ennustaja

Johanna Mäenpää

Selvänäkijä, ennustaja ja Tarot-tulkitsija

Aava Aalto

Numerologi ja selvänäkijä

Niina Maarit

Intuitiivinen selvänäkijä, Tarot-tulkitsija ja Unien tulkitsija

Piia-Maria Alho

meedio, selvänäkijä, parantaja

Agatha Seine

Selvänäkijä

Irene Purhonen

Tarot-tulkitsija, parisuhdeneuvoja, reikihoitaja ja chakrojen puhdistus

Anne Kuosmanen

Selvänäkijä

Anu Tähti

Meedio, selvänäkijä ja parantaja

Tiina Kallio

Astrologi ja parisuhdeneuvoja

Tarja Kronqvist

Selvänäkijä ja parantaja

Sanna Kujanen

Selvänäkijä ja unien tulkitsija

Saara Rautio

Selvänäkijä

Siralli Hyvärinen

Selvänäkijä

Suvi Lempinen

Tarot-tulkitsija ja selvänäkijä

Assi Lumenvirta

Selvänäkijä

Anne Rahkola

Tarot-tulkitsija, selvänäkijä ja parantaja

Miina Valtonen

Selvänäkijä, meedio ja parantaja

Malla Törmälä

Selvänäkijä

Manta Tiihonen

Selvänäkijä ja parisuhdeneuvoja

Jaana Hotakainen

Selvänäkijä

Ilona Niittymäki

Selvänäkijä, meedio ja parantaja

Hannele Ranta

Selvänäkijä, tarot-tulkitsija ja unien tulkitsija

Elise Vänni

Selvänäkijä, parisuhdeneuvoja ja tarottulkitsija

Eini Launonen

Tarot-tulkitsija, parisuhdeneuvonta, Reiki energiahoidot

Malla Mononen

Selvänäkijä, tarottulkitsija ja unien tulkitsija

Tarja Suorsa

Tarot-tulkitsija ja selvänäkijä

Jouni Rapo

Selvänäkijä, parisuhdeneuvoja ja parantaja

Vera Valomeri

Selvänäkijä ja parantaja

Angelika Rosewood

Numerologi, Reiki-energiahoitaja ja unien tulkitsija

Carita Eklund

Selvänäkijä, unien tulkitsija ja energiahoitaja

Näytä kaikki tietäjät

Aavetaloja ja ihmiskohtaloita, osat 1 ja 2

Kirjasta Aavetaloja ja ihmiskohtaloita on ilmestynyt jatko-osa. Tämä innoitti minut tutustumaan myös ensimmäiseen osaan. Kirjasarjan on kirjoittanut historioitsija ja aaveharrastaja Mauri Karvonen (video).

Kirjassa viliselvät yliluonnolliset kokemukset historiatiedon seassa. Kirja on kuvitettu elävästi ja kutsuvasti. Sitä voi selailla joko kummitustapauskohtaisesti tai paneutumalla jonkin paikan historiaan ja sen jälkeen itse kummitteluun.

Teatterit, linnat ja kartanot ovat perinteisesti olleet paikkoja, joissa on kummitellut. Historiatietoa on enemmän kuin voisi odottaa aavekirjalta. Tarkkoja lähdeviitteitä ei ole, ja osa kertomuksista perustuu huhupuheisiin.

Kartanot ja kummittelu liitetään toisiinsa. Onko kyse vanhojen rakennusten äänistä vai jostakin muusta? Kuva: Pixabay

Mielenkiintoinen aikamatka

Suomessakin kummittelee, jos on uskomista aavepaikoista tehtyihin kuvauksiin. Kirja Aavetaloja ja ihmiskohtaloita on mielenkiintoinen aikamatka menneisyyteemme ja sen uskomuksiin; suhtautuu kummitteluun sitten vakavasti tai ei.

Kirja esittelee ihmisten kohtaloita, joista syntyy kummitustarinoita. Vainajat eivät syystä tai toisesta saa rauhaa. Mitään sen suurempaa analyysia kirjassa ei kuitenkaan ole, vaan lukija saa itse arvioida kummitustarinoiden uskottavuutta. Sitä paitsi kertomusten totuusarvoon on paha ottaa kantaa jälkikäteen.

Mustion linna Raaseporissa on kartano, jossa suomalainen kamariherran ja varatuomarin Hjalmar Linderin (1862–1921)  voi nähdä työpöytänsä ääressä, kuten Mustion ruukinseurakunnan pappi oli nähnyt. (Linder paljasti Suomen sisällissodan vankileirien ala-arvoiset olot ja joutui maanpakoon. Suomeen palattuaan hän ei voinut hyväksyä sodanjälkeisiä oloja Suomenlinnassa. “Jo riittää verilöyly!”, oli hänen mielipiteensä. Hänet nimettiin maanpetturiksi, ja Linder muutti Ruotsiin. Ulkomailla hän teki itsemurhan, kun hänen omaisuuttaan alettiin ulosmitata ja kun elämässä ei ollut enää mitään mieltä. Sisällissota ja punaisten kohtalo mursi hänet, vaikka hän itse edusti aatelistoa.)

Aavetaloja ja ihmiskohtaloita on muodostumassa kirjasarjaksi. Kuvassa osa 2. Kuvat: Nemo

Helposti lähestyttävä kirja

Vaikka Aavetaloja ja ihmiskohtaloita on paksu teos (288 sivua), niin se on silti helposti lähestyttävä. Sisällyksestä voi valita itseä eniten kiinnostavat kummitustarinat ja aavepaikat. Kuvitus on onnistunut.

Aluksi esitellään Aleksanterin teatteri kummituksineen. Mielikuvitusta herättelevät etenkin kertomukset Katajanokan vankilasta. Osansa saa myös Kansallisteatteri, jota kirja tituleeraa Suomen Kansallisaaveteatteriksi.

Turun linnan ja Vanajanlinnan osuudet ovat perinteinen pala suomalaista historiaa. Kirjan arvo onkin myös Suomen historian ja sen kertomusperinteen tallentamisessa. Lähteinä Karvonen on hyödyntänyt niin tutkimuskirjallisuutta, lehtiartikkeleita, arkistoja kuin haastatteluja. 

Sananen kirjailijasta

Kirjoittaja on Suomen historian asiantuntija (FM), joka työskentelee historian ja rajatiedon tutkijana. Hänen harrastuksenaan on ollut tutkia ja etsiä paikkoja, joissa väitetään kummittelevan. Ihmisten tarinat ovat kiehtoneet sellaisenaan, siinä missä niistä kehkeytyneet kummitusjututkin.

Kirjailijan jalanjäljissä voisi kulkea näissä paikoissa ja lukea samalla kirjan kertomuksia. Aavetaloja ja ihmiskohtaloita on niin mielenkiintoinen kirja, että sen toisen osankin lukisi mielellään. Kannesta kanteen kirjoja ei kuitenkaan ole “pakko” lukea, jos erityisesti kummitusjutut kiehtovat mieltä.

”Jos jonkin haamun tarina jää vaivaamaan, sen todenperäisyyttä voi yrittää selvittää itsekin: kaikki kirjan 12 kohdetta, kuten Mustion linna, ovat yleisölle avoimia.”
– Avotakka 8/2016

”Kun yhdistää selittämätöntä ja kirjallista, todennettua historiaa, on tulos kiehtova.”
– Terho Vuorinen, Ilta-Sanomat 29.6.2016

Summary
Description
Kirjasta Aavetaloja ja ihmiskohtaloita on ilmestynyt jatko-osa. Kirja, kirjat. Yliluonnolliset kokemukset, kummittelu, kummitusjutut. Suomen historia.
Author