Aada Ramsu

Ennustaja, joka tuntee riimut ja numerot

Helena Tiira

Kaukohoidot, Reiki-energia ja korttien viestit

Kaisa Koskinen

Tunnetyöskentely, ennustaminen ja selvänäkö

Serena Sirius

Tarot-tulkinnat, enkelikorttitulkinnat ja kaukoreikihoito

Seija Lahti

Selvänäkijä ja henkinen auttaja

Anni Marketta

Kaukoparantaja ja ennustaja

Johanna Mäenpää

Selvänäkijä, ennustaja ja Tarot-tulkitsija

Aava Aalto

Numerologi ja selvänäkijä

Niina Maarit

Intuitiivinen selvänäkijä, Tarot-tulkitsija ja unien tulkitsija

Agatha Seine

Selvänäkijä

Irene Purhonen

Tarot-tulkitsija, parisuhdeneuvoja, reikihoitaja ja chakrojen puhdistus

Anne Kuosmanen

Selvänäkijä

Tiina Kallio

Astrologi ja parisuhdeneuvoja

Tarja Kronqvist

Selvänäkijä ja parantaja

Sanna Kujanen

Selvänäkijä ja unientulkitsija

Saga Malmi

EnkelivaloSelvänäkijä ja parantaja

Saara Rautio

Selvänäkijä

Siralli Hyvärinen

Selvänäkijä

Suvi Lempinen

Tarot-tulkitsija ja selvänäkijä

Assi Lumenvirta

Selvänäkijä

Miina Valtonen

Selvänäkijä, meedio ja parantaja

Malla Törmälä

Selvänäkijä

Manta Tiihonen

Selvänäkijä ja parisuhdeneuvoja

Ilona Niittymäki

Selvänäkijä, meedio ja parantaja

Hannele Ranta

Selvänäkijä, tarot-tulkitsija ja unien tulkitsija

Elise Vänni

Selvänäkijä, parisuhdeneuvoja ja tarottulkitsija

Eini Launonen

Tarot-tulkitsija, parisuhdeneuvonta, Reiki energiahoidot

Tarja Suorsa

Tarot-tulkitsija ja selvänäkijä

Jouni Rapo

Selvänäkijä, parisuhdeneuvoja ja parantaja

Vera Valomeri

Selvänäkijä ja parantaja

Angelika Rosewood

Numerologi, Reiki-energiahoitaja ja unien tulkitsija

Carita Eklund

Selvänäkijä, unien tulkitsija ja energiahoitaja

Näytä kaikki tietäjät

Kirja Suomessa kummittelee (2018)

Tämä on taas niitä kirjoja, joita ei ehkä kannata lukea yötä vasten. Suomessa kummittelee (Eero Ojanen) on jatkoa Suurelle suomalaiselle kummituskirjalle.

Suomalaisilla on kokemuksia jonkin selittämättömän läsnäolosta, ennenunia ja aavistuksia. Sota-ajalta muistellaan juttuja, joissa rintamalla ja kotona on tiedetty ennalta omaisen kohtalo. Lähimenneisyydestämmekin näitä kertomuksia löytyy, joten ei tarvitse mennä merta edemmäs kalaan.

Suomalaiset kummitustarinat myös kertovat lohduttavista enkeleistä, jotka voivat pelastaa vaarasta. Kyse ei ole vain vainajista, vaan myös enkeleistä.

Vainaja voi kuolinhetkellään näyttäytyä kuin elävänä niin, että ihmiset erehtyvät luulemaan häntä eläväksi henkilöksi. Kuva: Pixabay

Kirja “Suomessa kummittelee” on ajassa kiinni

Kirjan pääpaino on nykyajan kummitustarinoissa. Se jatkaa selittämättömien ilmiöiden ja kummallisten kokemusten esittelyä sellaisena kuin suomalaiset ovat ne kokeneet. Kirjoittaja ja toimittaja Eero Ojanen sivuaa myös kummaa ja yliluonnollisia ilmiöitä koskevaa uusinta tieteellistä tutkimusta. Kirja ei selitä ilmiöitä vaan kertoo suomalaiset kummitustarinat siten, että lukija voi itse päättää, mihin uskoo.

Osataan sitä siis nyky-Suomessakin kertoa ja tarinoida kummituksista. Lukijana minua kiehtovat eniten sota-ajan tarinat, joita valtamedia on viime aikoina käsitellyt, tosin muussa kuin kummittelumielessä. Niistä ajoista ei ole tavattoman pitkä aika, ja silti ne aletaan jo unohtaa. Mutta sotaa ei unohdeta niin kauan, kuin se kulkee suvun muistissa.

Enkelitarinoita on mukava lukea, koska ne lohduttavat lukijaansa, eivätkä pelota.

Unet ja enneunet sekä muut kokemukset

Kirjassa Suomessa kummittelee kerrotaan myös enneunista ja aavistuksista unissa. Mielenkiintoista! Itsekin näen unissa toisinaan tapahtumia, ja unet voivat neuvoa, miten tietyssä tilanteessa kannattaa toimia. Unet ovat symbolisia, ja kun nuo symbolit käännetään “suomeksi”, niin niiden tulkinta on melko selvä.

Mukana ovat myös ruumiistapoistumiskokemukset. Niissäkin saatetaan ajatella, että kyse on kuolemisesta ja “kummittelusta” sitä kautta. Kummat kokemukset jäävät itsessään mieleen, kuin kummittelemaan.

Suomalaisissa kokemuksissa ei esiinny pahoja tai mustia enkeleitä. Enkelillä voi olla siivet (ei kuitenkaan aina), ja usein se loistaa valkoista valoa. Joskus enkeli ilmestyy ihmishahmossa, kuten Raamatussakin.

Tapausesimerkkejä

Muutama kertomus kirjasta. Eräs poika ilmestyi kuolemansa aikoihin isänsä sängyn viereen ja sanoi pääseensä pitkälle lomalle, vaikka tämä siis kuoli. Toisen taas nähtiin tulevan kotiin reppu selässä, kuten aina, vaikka niin ei voinutkaan olla. Kuolleet siis voivat näyttäytyä, kuten elävät.

Kansanperinteen tutkija Satumaarit Myllyniemi tutkii vastikään aloitetussa väitöskirjassaan suomalaisten yliluonnollisia kokemuksia viime sodista. Suomalaisilla on tarve kertoa näistä kokemuksista. Lue tai kuuntele myös artikkeli Yliluonnollinen sota.

Kirjan otsikko voisi olla laajempikin kuin kummitteluun viittaava. Käsittäähän se monia selittämättömiä ilmiöitä ja kummallisia kokemuksia, jotka alaostikossa kyllä mainitaan. Olisiko laajempi otsikointi ollut kuvaavampi? Kummittelu itsessään on kuitenkin myyvä otsikko, joka toimii.

Linkki Yle Puheen radio-ohjelmaan kirjasta:

Kuolemanjälkeisen elämän varjoisa mahdollisuus on kutkuttanut ihmismieltä sen varhaisvaiheista saakka emmekä me suomalaiset ole poikkeus. 
Filosofi ja tietokirjailija Eero Ojanen kertoo tuoreesta teoksestaan ”Suomessa kummittelee”. 

Kuva: Minerva Kustannus

Summary
Description
Suomessa kummittelee, kummitukset, kummitusjutut, kummitustarinat, kirja, kirjat. Yliluonnolliset kokemukset, selittämättömät ilmiöt, kummalliset kokemukset, kumma.
Author