Helena Tiira

Kaukohoidot, reiki energia ja korttien viestit

Helen Majvind

Selvänäkijä, auttaja ja muutosvalmentaja

Kaisa Koskinen

Tunnetyöskentely, ennustaminen ja selvänäkö

Serena Sirius

Tarot-tulkinnat, enkelikortti tulkinnat ja kaukoreikihoito

Seija Lahti

Selvänäkijä ja henkinen auttaja

Anni Marketta

Kaukoparantaja ja ennustaja

Johanna Mäenpää

Selvänäkijä, ennustaja ja Tarot-tulkitsija

Aava Aalto

Numerologi ja selvänäkijä

Niina Maarit

Intuitiivinen selvänäkijä, Tarot-tulkitsija ja Unien tulkitsija

Piia-Maria Alho

meedio, selvänäkijä, parantaja

Agatha Seine

Selvänäkijä

Irene Purhonen

Tarot-tulkitsija, parisuhdeneuvoja, reikihoitaja ja chakrojen puhdistus

Anne Kuosmanen

Selvänäkijä

Anu Tähti

Hoitaja, selvänäkijä ja kanava

Tiina Kallio

Astrologi ja parisuhdeneuvoja

Tarja Kronqvist

Selvänäkijä ja parantaja

Sanna Kujanen

Selvänäkijä ja unientulkitsija

Saga Malmi

Selvänäkijä ja parantaja (EnkelivaloSelvänäkijä) sekä intuitiivinen näkijä

Saara Rautio

Selvänäkijä

Siralli Hyvärinen

Selvänäkijä

Suvi Lempinen

Tarot-tulkitsija ja selvänäkijä

Assi Lumenvirta

Selvänäkijä

Miina Valtonen

Selvänäkijä, meedio ja parantaja

Malla Törmälä

Selvänäkijä

Manta Tiihonen

Selvänäkijä ja parisuhdeneuvoja

Ilona Niittymäki

Selvänäkijä, meedio ja parantaja

Hannele Ranta

Selvänäkijä, tarot-tulkitsija ja unien tulkitsija

Elise Vänni

Selvänäkijä, parisuhdeneuvoja ja tarottulkitsija

Eini Launonen

Tarot-tulkitsija, parisuhdeneuvonta, Reiki energiahoidot

Tarja Suorsa

Tarot-tulkitsija ja selvänäkijä

Jouni Rapo

Selvänäkijä, parisuhdeneuvoja ja parantaja

Vera Valomeri

Selvänäkijä ja parantaja

Angelika Rosewood

Numerologi, Reiki-energiahoitaja ja unien tulkitsija

Carita Eklund

Selvänäkijä, unien tulkitsija ja energiahoitaja

Näytä kaikki tietäjät

Mitä on spiritismi?

Mitä spiritismi on? Sana voidaan käsittää usealla tavalla. Useimmiten sillä viitataan spiritismipeliin, jota nuoret pelaavat vanhemmiltaan piilossa. Lasi liikkuu kuin itsestään aakkoslaudalla. Pelkotilat pelin jälkeen ovat yleisiä.

Netistä löytyy keskusteluja spiritispelistä, mutta spiritismi voidaan määritellä myös toisin.  Toinen määritelmä siitä on seuraavanlainen:

“Hyvin harvoilla suomessa on tietoa siitä, mitä spiritismi tai ts. spiritistinen oppi itse asiassa tarkoittaa ja miten se vaikuttaa ihmisten ajatteluun. Alkuperäisen ranskankielisen termin spiritisme alkuosa tulee latinankielen sanasta spiritus (henki) ja sanan loppuosa –isme ilmaisee aatetta tai oppia (ts. ismiä). Se perustuu Allan Kardecin kokeellista menetelmää soveltaneeseen pitkäaikaiseen tutkimukseen.” Lue lisää tästä linkistä.

 

Spiritismiä pelaamalla pyritään muodostamaan yhteys oletettuun henkimaailmaan. Psykologisessa mielessä se voi olla haitallista. Kuva: Josh Marshall, Unsplash.

Mistä itse asiassa puhutaan?

Se, mistä puhutaan, on oleellista. Otetaan ensin käsittelyyn se surullisen kuuluisa pelilauta. Lautaan on kirjoitettu ”kyllä” ja ”ei” sekä aakkoset ja numerot. Tällä pelillä on huono maine, koska se itsessään kutsuu henkiä. Selitys voi olla puhtaasti psykologinen, mikä selviää tästä linkistä.

Elokuvissa asioita suurennellaan sekä pyritään luomaan pelkoa ja suoranaista kauhua katsojissa. Psykologinen vaikutus on todellinen. Mutta uskomus spiritistisestä aktiviteetista saattaa aiheuttaa pelkotiloja ja vaikeuttaa nukkumista.

Spiritismi (lat. spiritus >) tarkoittaa käsitystä, jonka mukaan meedioilla on kyky ottaa yhteys kuolleiden ihmisten henkiin ja aistia heitä. Spiritismi voidaan mieltää myös spiritualismiksi (uskonnoksi, jossa uskotaan voitavan olla yhteydessä henkimaailmaan).

Määrittelykysymyksiä

Spiritismi on siten määrittelykysymys. Sillä voidaan tarkoittaa erilaisia asioita. Ihmiset ovat jo Mooseksen aikoina yrittäneet ottaa yhteyttä kuolleisiin. Vanhan testamentin mukaan kuolleet eivät tiedä mitään (eivät voi ennustaa tulevaa).

Uudessa testamentissa ei ole puhetta hengistä oikeastaan muutoin kuin pahojen henkien yhteydessä. Jeesus karkottaa pahat henget sikalaumaan jne. Raamattua mukailevat kristityt pitävät kaikkia henkiä pahoina. Heidän mukaansa elävät ja kuolleet eivät voi pitää yhteyttä. Kyse on demoneista, pahoista hengistä.

Usein spiritismillä tarkoitetaan vuonna 1848 alkunsa saanutta uskonnollista liikettä, joka itse käyttää itsestään nimitystä spiritualismi. Kyseessä ei kuitenkaan ole nekromantia, vaan spiritualismi sisältää spiritualistisen filosofian.

Suomalainen sivistyneistö harrasti spiritismiä toissa vuosisadan vaihteessa

Kirjailija Minna Canth harjoitti spiritismiä Kuopiossa. Hänen luonaan oli sivistyneistöä, jota aihe myös innosti, kuten kirjailija Juhani Aho ja säveltäjä Jean Sibelius, joista jälkimmäinen ei kuitenkaan lämmennyt spiritismille. Myös Akseli Gallen-Kallela pelasi sitä.

Minnan salongissa syntyi myös Spiritistinen istunto -niminen ilveilynäytös (1894). Herra Orell on tuo mukanaan Amerikasta spiritismin, johon rouvat hurahtavat. Spiritismiin liittyy näytöksessä huijausta: nuori Helmi-neito on suostuteltava puolisoksi. Renne-nuorukainen keksii juonen, jonka avulla hän saa, henkiolennoksi tekeytymällä, Helmin käden. (Lähde: Minna Canth: Spiritistinen istunto – Ilveily yhdessä näytöksessä“Tämä henki kenties narraa. Eihän niihin aina ole luottamista.”)

Minna Canth käytti istunnoissaan ouija-lautaa. Kyse oli ajanjakson kokeiluista, uusista aatteista, ei henkien manaamisesta. Miten Minna, Juhani ja Jean yönsä nukkuivat peliä pelattuaan? Akselin istunnossa lasi lennähti pois laudalta. Luulisi sen hänet perinpohjaisesti säikäyttäneen.

Lue lisää aiheesta: 

Perhosvaikutus – Kuinka spiritualismin siivenisku muutti maailmaa

Kansikuva: Basam Books