Ulla Anneli

Kvanttienergiahoitaja, henkinen auttaja ja kuuntelija

Agneta Vainio

Tulkitsija ja henkinen auttaja

Hannamari Lahtinen

Tulkitsija ja parisuhdeneuvoja

Sari Marjaana

Selvänäkijä, ennustaja ja meedio

Kati Laine

Tarot- ja enkelikortit, heiluri, intuitio ja kaukoparantaminen

Aada Ramsu

Ennustaja, joka tuntee riimut ja numerot

Serena Sirius

Tarot-tulkinnat, enkelikorttitulkinnat ja kaukoreikihoito

Seija Lahti

Selvänäkijä ja henkinen auttaja

Johanna Mäenpää

Selvänäkijä, ennustaja ja Tarot-tulkitsija

Aava Aalto

Numerologi ja selvänäkijä

Niina Maarit

Intuitiivinen selvänäkijä, Tarot-tulkitsija ja unien tulkitsija

Piia-Maria Alho

meedio, selvänäkijä, parantaja

Tiina Kallio

Astrologi ja parisuhdeneuvoja

Tarja Kronqvist

Selvänäkijä ja parantaja

Sanna Kujanen

Selvänäkijä, meedio ja unientulkitsija

Saga Malmi

Ammatillinen valotyöntekijä, tarottulkitsija ja näkijä

Saara Rautio

Selvänäkijä

Siralli Hyvärinen

Selvänäkijä

Miina Valtonen

Selvänäkijä, meedio ja parantaja

Malla Törmälä

Selvänäkijä ja vanhanajan korteista ennustaja

Manta Tiihonen

Selvänäkijä ja parisuhdeneuvoja

Ilona Niittymäki

Selvänäkijä, meedio ja parantaja

Hannele Ranta

Selvänäkijä, tarot-tulkitsija ja unien tulkitsija

Eini Launonen

Tarot-tulkitsija, parisuhdeneuvonta, Reiki-energiahoidot

Tarja Suorsa

Tarot-tulkitsija ja selvänäkijä

Jouni Rapo

Selvänäkijä, parisuhdeneuvoja ja parantaja

Vera Valomeri

Parantaja ja henkisen kasvun opastaja

Angelika Rosewood

Numerologi, Reiki-energiahoitaja ja unien tulkitsija

Näytä kaikki tietäjät

Noitakirja: Nykynoidat ja noitien historiaa

Noitakirja: Nykynoidat ja noitien historiaa on tietopaketti noidista sekä historiassa että nykyajassa. Kirjan näkökulma on noituudessa, sekä hyvässä että pahassa. Kyseessähän on ilmiö, joka juontuu vanhasta suomalaisesta kansanuskosta, jota kirkko sitten yritti kitkeä pois. Uhrilehtoja ja -kiviä hävitettiin systemaattisesti. Noitia tuomittiin jopa kuolemaan.

Noitia seurasivat tietäjät ja edelsivät shamaanit. Noidat eivät kuulu kuitenkaan vain menneisyyteen, väittää Noitakirja. Nykynoidat nojaavat silti muinaiseen kansanperinteeseen ja poimivat sieltä menetelmiä, joita sitten soveltavat tässä päivässä.

Kuparikettu kertoo Noitakirjassa, kuinka hänen elämänsä muuttui YouTube-kanavan myötä vuonna 2015. Sillä on yli 33 tuhatta tilaajaa. YouTubessa hän pystyi kertomaan elämänkatsomuksestaan avoimemmin kuin missään muualla. Koulukiusatusta tytöstä on tullut nykynoita. Osa pitää Kuparikettua edelleen outona, koska hän on noita, mutta se ei taida haitata, koska suuri osa hyväksyy hänet sellaisena kuin hän on.

Noita saa olla olemassa, myös somessa

Noitakin saa olla juuri sellainen kuin on, on kirjan viesti. Se kuvastaa tätä aikaa. Jokaisella on lupa olla omanlaisena ihmisenä. Ketään ei tuomita heti kättelyssä. Tosiasia on sekin, että suomalaiset ovat aina olleet noitakansaa. Noita on alun perin tarkoittanut koko yhteisön kunnioittamaa parantajaa ja tietäjää sekä auttajaa ja näkijää.

Kristinuskon leviämisen ja siihen liittyvien noitavainojen myötä noidasta tuli synonyymi pahalle ihmiselle, joka oli ryhtynyt Paholaisen liittolaiseksi. Kirjaa lukiessa ei meinaa uskoa sitä, miten taikauskoista kirkon toiminta on ollut. Uskottiin lasten ja aikuistenkin kertomukseen Blåkullasta. Mielikuvituksellinen Blåkulla on ruotsalaiseen kansanperinteeseen kuuluva noitien kokoontumispaikka. Alettiin puhua noitasapatista.

Vielä 900-luvulla katolinen kirkko piti noituutta ei-olevana ilmiönä. Toisin sanoen noitia oli olemassa, mutta noituus itsessään ei perustunut mihinkään tosiasialliseen vaikuttamiseen vaan se oli taikauskoa. Myöhempinä vuosisatoina keskiajalta uuteen aikaan katolinen kirkko (samoin kuin luterilainen kirkko myöhemmin; Martti Luther kannatti noitien tappamista) vainosi noitia tosissaan. Kirkko on tehnyt virheensä Noitavasarassa. Nykyään se tuomitsee noituuden harjoittamisen kristillisestä näkökulmasta, mutta ketään ei enää polteta roviolla.

Noitien kunnianpalautus

Noitakirja julistaa tehtäväkseen palauttaa noitien kunnian, oikoa virheellisiä väitteitä ja hälventää ennakkoluuloja. Kirjassa noituudesta kertovat nykynoidat itse. Tämä onkin kirjan mielekiintoisinta ja uutta antia. Toinen kirjoittajista Kuparikettu on itsekin nykynoita, jota on aikaisemmin kiusattu koulussa. Itselle vieras voi pelottaa, jolloin useimmiten toimintatapa on ollut puolustautuminen tai hyökkääminen: oman identiteetin murtaminen.

Kuparikettu tuli elämässään siihen pisteeseen, ettei enää ollut mitään menetettävää. Oli aika murtaa ja poistaa vanhoja ja aikansa eläneitä sekä kirkon ja historian demonisia käsityksiä noidista. Onkin käynyt ilmi, että monet suomalaiset ovat kokeneet samanlaisia asioita. Kuparikettu tajusi, ettei ole yksin outojen asioidensa kanssa, eikä sekaisin. Friikistä ja hylkiöstä sekä mustasta lampaasta tuli sometähti. Kuparikettu koki vihdoin viimein löytäneensä elämäntarkoituksensa.

Nykynoitana Kuparikettu onkin tehnyt ”hyvän työn” kertoessaan lisää henkisyydestä, yliluonnollisesta ja paranormaalina pidetystä. Hän on jakanut tietoa ja sitä kautta onnistunut luomaan oman yhteisön, joka on kiinnostunut yliluonnollisista asioista, sekä noituudesta nykypäivässä. Noituuden tehtävänä on palvella hyvää. Tubettaminen on lisännyt ihmisten tietoutta noituudesta: kyse on kasvimagiasta ja yrttitietoudesta, omasta identiteetistä, oman elämänsä muovaamisesta tietynlaiseksi ajatuksin (ja teoin) sekä samanhenkisten kohtaamisista aivan yhtä lailla kuin vanhan kansanperinteen elvyttämisestä.

Noitakirja paljastaa noituuden karmivan historian, mutta kertoo myös nykynoituuden myönteisistä puolista ja siitä, kuinka noidat saavat nyt olla olemassa. Myös sosiaalisessa mediassa. Nykyisin on olemassa noitien oma yhdistys Noita ry. Kansikuva: Into 2021.

Summary
Article Name
Noitakirja
Description
Noituus, suomalainen kansanperinne ja sen säilyttäminen sekä elvyttäminen. Vanhat uskomusperinteet, magia, luonnonmagia, luontoyhteys, yrtit, kansanparannus jne. Noita ry on noitien oma kotimainen yhdistys Suomessa.
Author
Kerro meistä kaverille