Marja Teittinen

Ennustaja, unien tulkitsija ja kaukoparantaja

Saaga Koo

Tarot-tulkitsija ja selvänäkijä

Annika Koivu

Intuitiivinen tulkitsija

Ulla Anneli

Kvanttienergiahoitaja, henkinen auttaja ja kuuntelija

Agneta Vainio

Tulkitsija ja henkinen auttaja

Hannamari Lahtinen

Tulkitsija ja parisuhdeneuvoja

Sari Marjaana

Selvänäkijä, ennustaja ja meedio

Kati Laine

Tarot- ja enkelikortit, heiluri, intuitio ja kaukoparantaminen

Aada Ramsu

Ennustaja, joka tuntee riimut ja numerot

Serena Sirius

Tarot-tulkinnat, enkelikorttitulkinnat ja kaukoreikihoito

Johanna Mäenpää

Selvänäkijä, ennustaja ja Tarot-tulkitsija

Aava Aalto

Numerologi ja selvänäkijä

Piia-Maria Alho

Meedio, selvänäkijä, parantaja ja parisuhdeneuvonta

Anne Kuosmanen

Selvänäkijä

Tiina Kallio

Astrologi ja parisuhdeneuvoja

Tarja Kronqvist

Selvänäkijä ja parantaja

Sanna Kujanen

Selvänäkijä, meedio ja unientulkitsija

Saga Malmi

Ammatillinen valotyöntekijä, tarottulkitsija ja näkijä

Saara Rautio

Selvänäkijä

Siralli Hyvärinen

Selvänäkijä

Miina Valtonen

Selvänäkijä, meedio ja parantaja

Malla Törmälä

Selvänäkijä ja vanhanajan korteista ennustaja

Manta Tiihonen

Selvänäkijä ja parisuhdeneuvoja

Ilona Niittymäki

Selvänäkijä, meedio ja parantaja

Hannele Ranta

Selvänäkijä, tarot-tulkitsija ja unien tulkitsija

Eini Launonen

Tarot-tulkitsija, parisuhdeneuvonta, Reiki-energiahoidot

Tarja Suorsa

Tarot-tulkitsija ja selvänäkijä

Jouni Rapo

Selvänäkijä, parisuhdeneuvoja ja parantaja

Vera Valomeri

Parantaja ja henkisen kasvun opastaja

Angelika Rosewood

Numerologi, Reiki-energiahoitaja ja unien tulkitsija

Näytä kaikki tietäjät

Suomalainen noituus nykypäivänä

Yleiseen käsitykseen noituudesta sisältyy paljon harhaluuloja. Vastoin oletuksia, noituudella ei ole mitään tekemistä pimeyden voimien kanssa eivätkä noidat esimerkiksi manaa mitään tai ketään. Tätä artikkelia varten on haastateltu erästä noidaksi itseään mieltävää suomalaista naista.

Noituuden ideologia sinällään perustuu ajatukseen kiitollisuudesta ja avarakatseisuudesta. Noidat uskovat maailmankaikkeuden energiaan, siihen että me kaikki; ihmiset, eläimet, kasvit, mineraalit, jne. olemme yhtä ja samaa hiukkasmateriaalia omissa erilaisissa muodoissamme. Kukaan ihminen ei ole toisen ylä-tai alapuolella, eikä ihminen ole minkään muun elävän ylä-tai alapuolella. Noidat kunnioittavat Äiti Maata, universumia, eri elementtejä sekä kaikkea olevaa. Omaneduntavoittelu on turhaa eikä hyödytä ketään. Noita haluaa kunnioittaa kaikkea elävää ja asettua osaksi sitä. Noidan suhtautuminen kaikkeen ympärillään nivoutuu ajatukseen ”Kun annan, niin saan.”

Koska yksi noituuden perusajatuksista on ”oikeus omaan totuteen”, useat nykyajan noidista haluavatkin muokata ideologiaansa ja noituuden harjoittamistaan omannäköisekseen. Jotkut poimivat mukaan itselleen omaksi tuntuvia osia esimerkiksi voodoosta, toiset vaikkapa wiccasta. Wiccakaan ei siis ole synonyymi noituudelle, vaan wiccakin on vain yksi noituuden suuntauksista, eikä jokainen noita näin ollen siis automaattisesti ole wicca. Suomalainenkin noituus kehittyy siis koko ajan, koska nykyajan helpon tiedonhankinnan vuoksi noidan on helppo valita eri suuntauksista ja traditioista omaan arkeensa ja ideologiaansa sopivia osasia.

Miten ja mihin noituutta siis nykyään harjoitetaan?

Tässä muutamia esimerkkejä: Pääajatuksena tässä toteutetaan niinkutsuttua ”samankaltaisuuksien lakia”. Noidat uskovat siihen, että jokaisella kivelllä, kasvilla ja värillä on omat vastaavuutensa. Noidan halutessa rauhoittaa kotinsa, hän tekee sen laventelilla. Laventeli on rauhan yrtti, näin ollen noita antaa kodilleen rauhaa, jolla tavalla hän myös kutsuu rauhaa kotiinsa. Valkosalvian savulla noita taas voi puhdistaa ja suojata kotinsa. Maarianheinällä hän kutsuu hyviä henkiä ja energioita. Meidän tavallisten tallaajienkin keittiöstä saattaa yllättäen löytyä noitien yrttejä, esimerkiksi basilikaa tai nokkosta! Kotinsa ja itsensä noita saattaa myös suojata ja ladata esimerkiksi ametistilla, ruusukvartisilla tai vuorikristallilla.

Noituuden harjoittaminen perustuu isolta osin jumaluuksien ja luonnon kanssa työskentelyyn. Vaikka suomalaisen noituuden historia toki pitää sisällään omat jumaluutensa, ”oman totuutensa oikeutta” toteuttava noita valitsee työskentelykumppanikseen itselleen läheisiksi tuntuvat jumaluudet. Näitä voivat olla esimerkiksi afrikkailaista perua olevat joruba-jumalat tai hindujumalat. Erään teorian mukaan noita löytää yhteyden omiin jumaluuskumppaneihinsa myös perustuen entisten elämiensä tuntemuksiin. Koska noidat uskovat kaiken materian elollisuuteen vaihtuvine energiatasoineen, usko sielunvaellukseenkin vaikuttaa tässä yhteydessä erittäin loogiselta.

Suomalainen noituus ja jumaluudet

Työskentely jumaluuksien kanssa vaatii ensin omiin jumaluuksiinsa tutustumisen. Emmehän me ihmisetkään pyydä toistuvia palveluksia vierailta ihmisiltä? Kun jumaluus on tullut tutuksi ja hän tuntee noidan, noita voi lähestyä jumaluuksia näiden kunkin omana hetkenä. Rakkauteen tai hedelmällisyyteen liittyvissä asioissa noita saattaa konsultoida afrikkalaista Oshun-jumalatarta. Jos noita tarvitsee suojelua, hän pyytää sitä Santa Muertelta. Hindujumala Ganeshalta voi pyytää hyvää onnea, Lakshmilta runsautta.

Jumaluuksien kanssa noita työskentelee vaikkapa tekemällä erityisen kynttilämanifestin. Tässä hän keskittään oman energiansa kyseessä olevaa jumaluutta lähestyäkseen, esittää pyyntönsä ja tämän jälkeen jättää jumaluuksille vallan päättää, onko pyynnön toteuttaminen hänen parhaakseen. Noita myös kiittää, ”rukoilee” omia jumaluuksiaan pyyntöjensä välillä, kenties jopa muistaen heitä lahjoin tai kiitoksin päivittäin.

Mielikuvia ja totuuksia noituudesta

Joillekin ensimmäinen mielikuva noidista on nuotion ympärillä kuunvalossa tanssiva alaston naisryhmä. Tämä ehkä kuitenkin perustuu elokuvateollisuuden luomaan kuvaan noituuden mystisyydestä. Nykyajan noidat toivottavat ryhmäänsä kaikki sukupuolet ja noitien suhtautuminen toisiin onkin se, että jokainen on juuri sellainen, kuin on. Noitaryhmien kokoontumisilla on osallistujilleen voimiinnuttava ja yhteisöllinen merkitys. Osaltaan tämä avoimmuus ja kaikkien tervetulleeksi toivottaminen vaikuttaa toki myös noituuskäsityksen jatkuvaan kehittymiseen.

Kokoontuessaan yhteen noitaryhmä kutsuu aluksi paikalle jokaisen ilmansuunnan ja neljä eri peruselementtiä: tulen, veden, ilman ja maan. Tapaamisissaan he vaihtavat ajatuksia ja saattavat esimerkiksi järjestää meditaatio- tai rummutushetkiä.

Noitien arjessa heille tärkeitä ovat myös erilaiset juhlat, jotka perustuvat kiteytettynä elollisen juhlistamiseen ja vuodenkierron juhlistamiseen. Juhlia on 8 ja niitä kutsutaan sapateiksi. Juhlien aiheita ja ajankohtia ovat mm. kevään ja kesän tulo, sadonkorjuun aika, ja ajan tasaukset- ja seisaukset. Noitien tärkein juhla on lokakuun viimeisenä päivänä juhlittava Samhai, edesmenneiden juhla. Samhaihin liittyy uskomus, että tämän juhlan aikana portti elävien ja edesmenneiden välillä on auki.

Jokaisen juhlan viettämistavoista noita voi päättää itse. Usein juhlaan liittyy kodin siivous ja puhdistus, koristelu miellyttävin värein ja vaikkapa kasvein. Noita saattaa myös esimerkiksi valmistaa kuhunkin juhlaan sopivaa juhlaruokaa. Mikä sopisikaan esimerkiksi sadonkorjuujuhlaan paremmin, kuin itsevalmistetut kasvisherkut?!

Lopuksi

Suomalainen noituus kaikessa mystisessä romanttisuudessaan vaikuttaa osin siis jopa kovinkin arkiselta. Noidilta voimme oppia ainakin sen, että kun osaamme pyytää, meille aina kyllä vastataan, vaikkakaan ei ehkä juuri niin, kuin olemme itse ajatelleet. 

Joku, jokin muu tietää meidän parhaamme paremmin, kuin me itse. Voimiinnuttavin ajatus piilee näin siis siinä viisaudessa, kuinka pieniä ja suuria me kaikki olemme, ja kuinka kaikki vain ”on”. Ehkä noituus onkin vain olemisen syvää ymmärtämistä ja ehkä meistä jokaisesta voi löytyä pieni noita?

Kerro meistä kaverille