Joulun henki kuvastaa sitä, mikä tunne meidät täyttää, kun joulurauha julistetaan ja ihmisillä on hyvä tahto. Joulu mielletään antamisen juhlaksi. Kristityt viettävät sitä Jeesuksen syntymän muistoksi.
Nykyaikana joulu keskittyy joulupukin käyntiin ja lahjojen jakamiseen. Suomalaiseen jouluun kuuluu usein joulukirkko, joskus joulusauna. Kotiin pystytetään kellarin vanha muovikuusi tai sisälle tuodaan ihka oikea joulukuusi.
Joulumusiikki raikaa koko syksyn ostoskeskuksissa aina kyllästymiseen saakka.
Näin sydämeeni joulun teen,
lauletaan tutussa joululaulussa. Joululaulut tuovat mieleen erilaisia muistoja. Ne auttavat pysähtymään tärkeimmän äärelle. Muistelemaan mennyttä aikaa tai ihmistä, joka ei enää ole keskuudessamme.
Vuodenvaihde auttaa ihmisiä rauhoittumaan kaikkien joulujärjestelyiden ja työkiireiden jälkeen ja keskittymään läheisiinsä. Mutta itseään ei pitäisi ajaa piippuun, jotta olisi “lupa” vain olla.
Jeesuksen syntymä tai kristilliset arvot voivat olla mielessä useammin kuin tavallisesti. Evankeliumeissa ei kerrota, milloin (siis minä vuodenaikana) Jeesus syntyi, mikä ei estä nykyisenlaista joulunviettoa — joulun hengessä.
Joulu kielletty!?
1600-luvulla oli vaihe, jolloin joulun vietto oli kiellettyä Englannissa. Charles Dickensin vuonna 1843 julkaistu joulukertomus Saiturin joulu elvytti sen vieton. Se herätti henkiin joulun hengen. Samana vuonna painettiin ensimmäinen joulukortti.
Onneksi joulun henki ei joutunut karkoitetuksi ikuisiksi ajoiksi. Materialismi ei voittanut sydämen ääntä. Tosin nykyinen kulutusyhteiskunta sitä uhkaa.
Jouluajan on katsottu jatkuvan loppiaiseen. Sen väri on punainen, mutta myös vihreää, kultaa ja hopeaa sekä valkoista suositaan. Kynttilät, joulukalenterit, pahviset tontut ikkunassa, jouluiset LED-valot sekä lumiukot ja jäälyhdyt kuuluvat talveen.
Joulupukki, joulupukki
Samanistisen perinteen innoittama joulupukki vierailee kodeissa, vaikka häntä ei aina näekään. Joulupuu-keräys on joulukeräys, jossa kerätään joululahjoja lapsille ja nuorille, jotka muuten eivät saisi joululahjaa. Lahjat jaetaan esimerkiksi sosiaalihuollon kautta.
Lahjoja miettiessä lemmikkejä tai luonnonvaraisia eläimiä ei tulisi unohtaa. Jos joulukuusen hankinta tuntuu kulutusteolta, voi pihalta koristella linnuille puun. Talipallot tai ruokinta-alustat tuovat iloa niin linnuille, metsäneläimille kuin ihmisille.
Lyhdyt sykähdyttävät parveikkeilla joko aidoin tai LED-kynttilöin, jotka ovat kaikista turvallisimpia joulunviettoon.
Joulun henki — hyvää tekevä henki
Joulun henki syyttyy sydämiin helposti. Se voi olla kynttilän sytyttämistä haudalla tai oman kodin rauhassa jo edesmenneen muistoksi. Se voi olla saunomista, joulusauna. Viime vuosina on yleistynyt ajatustapa, että joululahja voi olla kierrätetty, kunhan se on siisti tavara, kuten kynttiläkippo.
Jouluruokakin on etuoikeus, piparkakkuineen, (joskus kasvis-) kinkkuineen ja lanttu-, peruna- ja porkkanalaatikkoineen sekä rosolleineen. Hyvä Joulumieli -keräykseen voi osallistua jouluaattoon saakka. Sen avulla vähävaraiset lapsiperheet saavat ruokalahjakortit.
Jouluradion anti auttaa laskeutumaan jouluun, samoin kuin kirkkokonsertit — yhteisen hyvän tekemisen voimaa unohtamatta.

Joulun henki voi tulla, vaikka joulu ei olisikaan valkoinen. Joulu on mielentila. Kuva: Pixabay