Johanna Mäenpää

Selvänäkijä, ennustaja ja Tarot-tulkitsija

Päivi Johanna

Tarot-tulkinta, korttiennustukset ja heiluritulkinta

Aava Aalto

Numerologi ja selvänäkijä

Niina Maarit

Intuitiivinen selvänäkijä, Tarot-tulkitsija ja Unien tulkitsija

Piia-Maria Alho

meedio, selvänäkijä, parantaja

Agatha Seine

Selvänäkijä

Irene Purhonen

Tarot-tulkitsija

Anu Tähti

Meedio, selvänäkijä ja parantaja

Tiina Kallio

Astrologi ja parisuhdeneuvoja

Tarja Kronqvist

Selvänäkijä ja parantaja

Sanna Kujanen

Selvänäkijä ja unien tulkitsija

Saga Malmi

Enkelivalo Selvänäkijä ja parantaja

Saara Rautio

Selvänäkijä

Siralli Hyvärinen

Selvänäkijä

Petriina Virtanen

Tarot-tulkitsija ja unien tulkitsija

Assi Lumenvirta

Selvänäkijä

Anne Rahkola

Tarot-tulkitsija, selvänäkijä ja parantaja

Miina Valtonen

Selvänäkijä, meedio ja parantaja

Malla Törmälä

Selvänäkijä

Manta Tiihonen

Selvänäkijä ja parisuhdeneuvoja

Ilona Niittymäki

Selvänäkijä, meedio ja parantaja

Hannele Ranta

Selvänäkijä, tarot-tulkitsija ja unien tulkitsija

Elise Vänni

Selvänäkijä, parisuhdeneuvoja ja tarottulkitsija

Elina Kaarre

Selvänäkijä, tarot-tulkitsija ja unien tulkitsija

Eini Launonen

Tarot-tulkitsija, parisuhdeneuvonta, Reiki energiahoidot

Malla Mononen

Selvänäkijä, tarottulkitsija ja unien tulkitsija

Tarja Suorsa

Tarot-tulkitsija ja selvänäkijä

Jouni Rapo

Selvänäkijä, parisuhdeneuvoja ja parantaja

Vera Valomeri

Selvänäkijä ja parantaja

Angelika Rosewood

Numerologi, Reiki-energiahoitaja ja unien tulkitsija

Carita Eklund

Selvänäkijä, unien tulkitsija ja energiahoitaja

Näytä kaikki tietäjät

Kannattaako olla kateellinen?

Kateellinen. Kenenkään ei pitäisi tuntea kateutta toista kohtaan, koska ei voi todella tietää, onko mitään syytä olla sitä. Toisaalta kielteisten tunteiden kieltäminenkään ei ole ratkaisu, koska se johtaa tunteiden tukahduttamiseen ja ikävien asioiden karttamiseen.

Olen kuitenkin huomannut viime aikoina, ettei kateus kannata. Henkilö, jolle olin hieman kateellinen hänen menestyksestään, menetti yllättäen elämästään juuri ne asiat, jotka minulle olisivat tärkeimpiä. Havahduin siihen, että se, että minulta puuttuu jotakin, jota jollain toisella on, ei tarkoita sitä, että elämämme olisivat mitenkään verrannolliset. Tai onnellisuutemme.

Kirjoitin aiemmin artikkelin Ole reilusti kateellinen. Kateellisuus on tunne, joka todellakin kannattaa tuntea ja tunnustaa itselleen. Mutta olen kyllä sitä mieltä, ettei kateus silti kannata.

Tunteako kateutta vaiko ei?

”Olisiko välillä hyvä keskittyä olemaan rehellisesti kateellinen?” kysyy psykoterapeutti Maaret Kallio kirjassaan Lujasti lempeä. Oikeinko keskittyä?! No varmasti kannattaa ainakin tiedostaa oma kateutensa, mutta ei jäädä kiinni sen kielteiseen voimaan.

Kallion mukaan kateuden tunnetta tulisi tarkastella sen sijaan, että sen pyrkii häivyttämään pois mielestään. Kun ymmärtää kateuden syitä, löytää keinoja. Kallio kehottaa kysymään itseltään, mistä se johtuu, että on kateellinen. Tiedosta kateellisuustekijät.

Tiedostaminen

Kateudesta tietoiseksi tuleminen voi siis olla suuri edistysaskel, kun pystyt tarkastelemaan tuota tunnetta kuin ulkopuolisen silmin. Kun et imeydy siihen mukaan tai ala elää omaa elämääsi sen mukaan, että vertailet jatkuvasti itseäsi toisiin.

Kateellisena oleminen voi kannattaa mutta ainoastaan ajoittain. Kallion mukaan kaikki tunteet kannattaa ottaa todesta. Niiden kieltäminen tai tukahduttaminen ei tuota tulosta. Se vain lisää ahdistusta. Kieltäessämme jonkin voimakkaan tunteen itsessämme ahdistumme. Siitähän se ahdistus kertoo: emme suostu tunnustamaan tosiasioita.

Osa elämää

Pettymyksen, epäonnistumisen ja kateuden tunne on osa elämää. Sen ei silti tarvitse hallita koko elämää. Kyse onkin sopivasta annoksesta sekä siitä, että tiedostaa tuon tunteen olemassaolon, samoin kuin sen, että kateus on inhimillistä. Mutta vaikka se inhimillistä onkin, niin se ei silti kannata, ainakaan minusta.

Toisella puolella on positiivisuusharha, jossa kielletään kaikki positiiviselle vastakkainen. Kielletään pelko, kateellisuus, vihaisuus ja kielteisyys. Mihin se johtaa? Se johtaa tunteiden tukahduttamiseen ja turhautumiseen sekä ärsyyntymiseen. Se johtaa ahdistukseen. Poksauta nyt kateus- ja ahdistusilmapallo elämästäsi, kun olet ensin paikallistanut nuo tunteet itsessäsi, kehossasi ja mielessäsi. Poks!

Uusi kirja

Maaret Kalliolta on ilmestynyt syyskuussa 2017 uusi kirja Inhimillisiä kohtaamisia. Sen mukaan elämässä ei kannata pyrkiä sankariksi – inhimillisenä ihmisenä pääsee paljon pidemmälle. Niin se onkin, ja se inhimillisyys on mielestäni myös sitä, että lopettaa itsensä vertailemisen muihin ihmisiin. Et voi koskaan tietää, mitä jollain toisella on meneillään omassa elämässään.

Vertaileminen ei kannata. Kateuskaan ei kannata pidemmän päälle. Kateellinen voi siis olla – reilusti ja jonkin aikaa. Tunne haalistuu, kun se otetaan käsittelyyn; sitä ei tukahduteta, ei vähätellä eikä toisaalta tuomitakaan. Annetaan sen vähän aikaa olla, hengitellään sen kanssa ja sitten päästetään siitä irti. Kiitollisuus on muuten mitä parhain keino myös kateellisuuden tunteen päihittämiseen. Mistä sinä olet nyt kiitollinen?

Kirjasuositukset:
Inhimillisiä kohtaamisia (Maaret Kallio)
Taikavoima (Rhonda Byrne)

Päivitetty ja kuvitettu artikkeli.

Kuva: Pixabay

Summary
Author