Aava Aalto

Numerologi ja selvänäkijä

Niina Maarit

Intuitiivinen selvänäkijä, Tarot-tulkitsija ja Unien tulkitsija

Piia-Maria Alho

meedio, selvänäkijä, parantaja

Agatha Seine

Selvänäkijä

Irene Purhonen

Tarot-tulkitsija

Anne Kuosmanen

Selvänäkijä

Tiina Kallio

Astrologi ja parisuhdeneuvoja

Tarja Kronqvist

Selvänäkijä ja parantaja

Sanna Kujanen

Selvänäkijä ja unien tulkitsija

Sanna Suorsa

Selvänäkijä, meedio ja unien tulkitsija

Saga Malmi

Enkelivalo Selvänäkijä

Saara Rautio

Selvänäkijä

Petriina Virtanen

Tarot-tulkitsija ja unien tulkitsija

Assi Lumenvirta

Selvänäkijä

Anne Rahkola

Tarot-tulkitsija, selvänäkijä ja parantaja

Miina Valtonen

Selvänäkijä, meedio ja parantaja

Malla Törmälä

Selvänäkijä

Manta Tiihonen

Selvänäkijä ja parisuhdeneuvoja

Jaana Hotakainen

Selvänäkijä

Ilona Niittymäki

Selvänäkijä, meedio ja parantaja

Hannele Ranta

Selvänäkijä, tarot-tulkitsija ja unien tulkitsija

Elise Vänni

Selvänäkijä, parisuhdeneuvoja ja tarottulkitsija

Elina Kaarre

Selvänäkijä, tarot-tulkitsija ja unien tulkitsija

Eini Launonen

Tarot-tulkitsija, parisuhdeneuvonta, Reiki energiahoidot

Malla Mononen

Selvänäkijä, tarottulkitsija ja unien tulkitsija

Tarja Suorsa

Tarot-tulkitsija ja selvänäkijä

Jouni Rapo

Selvänäkijä, parisuhdeneuvoja ja parantaja

Vera Valomeri

Selvänäkijä ja parantaja

Angelika Rosewood

Numerologi, Reiki-energiahoitaja ja unien tulkitsija

Carita Eklund

Selvänäkijä, unien tulkitsija ja energiahoitaja

Näytä kaikki tietäjät
Tajunnanvirta artikkelit kansikuva

Uskonto ja henkisyys: ketä sinä seuraat?

Uskonto. Sen määritteleminen, mikä on uskontoa, on lähes mahdoton tehtävä. On rekisteröityneitä uskonnollisia yhdyskuntia. On myös paljon sellaista uskonnollisuutta, joka ei näy missään. Se voi olla pienryhmien ylläpitämää uskonnollisuutta tai verkkoyhteisöjen harjoittamaa henkisyyttä.

On myös epäselvää, milloin jostakin ilmiöstä todella tulee uskontoa. Henkisyys ja uskonnollisuus on haluttu erottaa toisistaan, koska ne on mielletty eritasoisiksi. Ensimmäinen on vapaata, jälkimmäinen on dogmaattista. Kuitenkin viime aikoina syntyneet monet henkiset yhteisöt viittaavat uskonnolliseen suuntaan.

Uskonto ja kysymys siitä, ketä sinä seuraat

Kysymys siitä, ketä sinä seuraat, on siksi tärkeä, että tiedostaisit, missä olet mukana. Teekeekö se hyvää vai ei? Lännessä elävän on usein helpompi seurata jotain uskonnollista gurua eli opettajaa kuten äiti Ammaa, kuin vaikkapa katolista uskontoa, koska mitään liittymisseremonioita ei ole, ja uskonnollisuus on enemmän henkisyyttä.

Kuitenkin esimerkiksi Äiti Amman seuraajat muodostavat uskonnollisen yhteisön. Suomen Amma-yhteisön sivulla kerrotaan seuraavaa: “Amma sanoo, että rakkaus on uskonto, jota maailmamme tarvitsee nyt kaikkein kipeimmin.” Rakkauden seuraaminen kuulostaa ja tuntuu hyvältä. On silti syytä pitää mielessä, että Amma-liike on osa laajempaa hindulaisuutta.  Yhdysvalloissa hänen seuraajansa on rekisteröity kirkkokunnaksi.

Milloin on syytä huolestua?

Olen kirjannut seuraavaan ylös kohtia, jotka ovat aihe huolestua uskonnollisen yhteisön tai henkisiä palveluja tarjoavan yrityksen tai yhdistyksen kohdalla. Tiedot ovat Uskontojen uhrien tuen nettisivustolta. Ensimmäisenä vaakakupissa painaa sisäinen kontrolli. Määrätäänkö jäsenten henkilökohtaisista asioista? Toisena tekijänä on se, miten autoritaarista johtamista yhteisössä harjoitetaan. Suljetaanko arvostelijat ulkopuolelle? Poistetaanko heidän kommenttinsa sosiaalisessa mediassa?

Kolmas kohta on opillinen dogmaattisuus, joka yleisimmin yhdistetään perinteiseen uskonnollisuuteen. Kuitenkin suvaitsemattomuutta toisenlaista ajattelua kohtaan esiintyy niin hindulaisessa kuin kristillisessä kontekstissa sekä uushenkisissä piireissä. Valmiit mielipiteet kaikesta voi saada hälytyskellot soimaan. Syyllistäminen on neljäs punnus vaa’assa ja myös hyvin tehokas keino. Jäsenessä on jotakin vikaa, jos henkisyys tai uskonnollisuus ei toteudu hänen kohdallaan, niin kuin se on siinä yhteisössä optimaalisesti esitetty toteutuvan.

Vainoharhaisuutta ja paha maailma

Viides kohta on vainoharhaisuus. Pelotellaanko jäseniä pahalla maailmalla, jos uskonnollisia rituaaleja tai henkisiä harjoituksia ei suoriteta asianmukaisesti tai johdon määräämällä tavalla? Onko lääketiede pahin vihollinen vai kenties koko muu maailma? Maailmankielteisyys onkin myös yksi painava punnus. Näkeekö yhteisö muun maailman kehittymättömänä tai arvottomana tai kielteisenä? Väittääkö se yhteisöön kuulumattomien ihmisten joutuvan helvettiin tai jäävän paitsi valaistumisesta?

Seitsemäs punnus on sensuuri. Vaaka alkaa painaa tässä kohtaa niin paljon, että kaikki muut mielipiteet teilataan ja oman yhteisön arviointi ulkopuolelta tulee mahdottomaksi. Tämä voi koskea myös sosiaalista mediaa ja sensuuria siellä. Kahdeksas kohta vaa’assa punnittaessa uskonnollisen tai henkisen yhteisön terveyttä on se, miten se rajoittaa ihmissuhteita. Tuleeko seuraajalle paine hylätä eri tavalla ajattelevien ystävien ja omaisten seura tai erota puolisostaan eli hylätä entinen elämä harrastuksineen ja ilonaiheineen sekä ihmissuhteineen?

Uskonto voi olla huolestuttava asia

Yhdeksäntenä UUT:en listauksessa uskonnollisen yhteisön huolestuttavista piirteistä on uusien jäsenien värväys. Ketkä saadaan seuraamaan gurua tai henkistä opettajaa? Kymmenes kohta on peiteryhmät eli se, kuinka suuri määrä yhteisöllä on sen määräysvaltaan kuuluvia ryhmiä, joilla on toinen nimi kuin yhteisöllä. 11:sta kohta on varakkuus. Pitääkö jäsenten jatkuvasti maksaa jostain palvelusta tai lahjoittaa omaisuuttaan yhteisölle? Pitääkö yhteisölle testamentata perintöä?

12:sta kohta on poliittinen vaikutusvalta: kuinka paljon poliittista vaikutusvalta yhteisöllä on? 13:sta kohta on seksuaalinen manipulaatio eli se, miten intiimielämää ohjataan yhteisön taholta. 14:sta kohta on eroa harkitsevien painostus. Jääkö eroava pahan maailman armoille ja jättäytyykö hän valaistumisen ulkopuolelle eroamalla yhteisöstä tai opettajaansa seuraamatta?

15:sta kohta on väkivallan hyväksyminen ja 16:sta kohta on totisuus eli se, miten johtajista tai yhteisöstä voidaan laskea leikkiä. Kritiikin pelko voi olla merkki siitä, ettei kaikki ole kunnossa. Keskustelevuus onkin syytä pitää aina mukana ja mielessä, kun on tekemisissä jonkin uskonnollisen yhteisön tai henkisen yhdistyksen kanssa. Jälkimmäiset kohdat ovat harvinaisempia, eikä kaikkien tunnusmerkkien täydy toteutua samalla kertaa arvioitaessa henkistä tai uskonnollista opettajaa tai yhteisöä.

Huom. Varallisuus-kohta ei myöskään viittaa suoranaisesti markkinointiin.

Uskonto ja henkinen kontrolli

Henkinen kontrolli on yksi tapa vaikuttaa vahvasti yksilöön: sekä hänen ajatteluunsa että toimintaansa. Jos huomaa jatkuvasti miettivänsä, onko jokin juttu hyväksytty uskonnollisen yhteisön tai henkisen gurun näkökulmasta, on kenties mennyt liian pitkälle. “Mind control” eli mielenhallinta on sitä, että joku ihminen tai ryhmä on onnistunut vaikuttamaan niin vahvasti, ettei omaa mielipidettä enää ole tai sitä ei enää itse erota.

Yleensäkin mustavalkoisuus henkisissä ja uskonnollisissa asioissa sekä tarve olla oikeassa viestivät jotakin siitä, että omaa reviiriä suojellaan rajusti. Uskonnolliset ääriliikkeet elävät juuri siitä polttoaineesta, jota mielenkontrolli sen jäsenille antaa. Kun muu maailma saadaan näyttämään tietynlaiselta, niin on helppo keksiä tekosyitä jopa väkivaltaiselle toiminnalle. Vain yksilö voi rajata sekä järkensä että omantuntonsa äänellä sitä, mihin hän lähtee mukaan.