Agneta Vainio

Tulkitsija ja henkinen auttaja

Hannamari Lahtinen

Tulkitsija ja parisuhdeneuvoja

Sari Marjaana

Selvänäkijä, ennustaja ja meedio

Bea Blohm

Selvänäkijä

Kati Laine

Tarot- ja enkelikortit, heiluri, intuitio ja kaukoparantaminen

Aada Ramsu

Ennustaja, joka tuntee riimut ja numerot

Helena Tiira

Kaukohoidot, Reiki-energia ja korttien viestit

Kaisa Koskinen

Tunnetyöskentely, ennustaminen ja selvänäkö

Serena Sirius

Tarot-tulkinnat, enkelikorttitulkinnat ja kaukoreikihoito

Seija Lahti

Selvänäkijä ja henkinen auttaja

Anni Marketta

Kaukoparantaja ja ennustaja

Johanna Mäenpää

Selvänäkijä, ennustaja ja Tarot-tulkitsija

Aava Aalto

Numerologi ja selvänäkijä

Niina Maarit

Intuitiivinen selvänäkijä, Tarot-tulkitsija ja unien tulkitsija

Piia-Maria Alho

meedio, selvänäkijä, parantaja

Tiina Kallio

Astrologi ja parisuhdeneuvoja

Tarja Kronqvist

Selvänäkijä ja parantaja

Sanna Kujanen

Selvänäkijä, meedio ja unientulkitsija

Saga Malmi

Enkelivaloselvänäkijä

Saara Rautio

Selvänäkijä

Siralli Hyvärinen

Selvänäkijä

Suvi Lempinen

Tarot-tulkitsija ja selvänäkijä

Assi Lumenvirta

Selvänäkijä

Miina Valtonen

Selvänäkijä, meedio ja parantaja

Malla Törmälä

Selvänäkijä

Manta Tiihonen

Selvänäkijä ja parisuhdeneuvoja

Ilona Niittymäki

Selvänäkijä, meedio ja parantaja

Hannele Ranta

Selvänäkijä, tarot-tulkitsija ja unien tulkitsija

Eini Launonen

Tarot-tulkitsija, parisuhdeneuvonta, Reiki energiahoidot

Tarja Suorsa

Tarot-tulkitsija ja selvänäkijä

Jouni Rapo

Selvänäkijä, parisuhdeneuvoja ja parantaja

Vera Valomeri

Selvänäkijä ja parantaja

Angelika Rosewood

Numerologi, Reiki-energiahoitaja ja unien tulkitsija

Carita Eklund

Selvänäkijä, unien tulkitsija ja energiahoitaja

Näytä kaikki tietäjät

Uushenkisyys on naisten harrastus

Uushenkisyys tuo monille milleniaaleille ja etenkin naisille iästä riippumatta uutta sisältöä elämään. Yhä useampi suomalainen mieltää itsensä enemmän henkiseksi kuin uskonnolliseksi. Henkisyys lumoaa myös arjessa.

Rajatieto on laajempi käsite tiedolle, joka ei sellaisenaan solahda tieteen edustamaan tosiasialliseen tietoon. Jo käsitteenä se kertoo siitä, että liikutaan rajalla. Nämä raja-alueet liittyvätkin nimenomaan uushenkisyyteen.

Enää alle puolet helsinkiläisistä kuuluu evankelisluterilaiseen kirkkoon. Kirkon jäsenkatoa selittää kiinnostus uushenkisyyteen. On olemassa myös ryhmiä, jotka ovat kiinnostuneita esoteriasta kuten teosofiasta tai spiritualismista.

Feminiininen noituus on nykyään suosittua. Kuva: Gerd Altmann

Uushenkisyyden kenttä

Uushenkiset uskomukset ovat yleisempiä nuorten aikuisten kuin vanhempien sukupolvien keskuudessa, mitä nykyinen uskontokasvatus osaltaan selittää. Kirkko saatetaan nähdä auktoriteettina, jonka papisto polkee seksuaalivähemmistöjen oikeuksia.

Uushenkisyyteen liittyy etenkin korona-aikana disinformaatiota ja salaliittoteorioita. Ne eivät kuitenkaan automaattisesti siihen sisälly, eivätkä kaikki henkisyyttä harrastavat ole sitoutuneet salaliittoteorioihin tai ole rokotevastaisia.

Henkisyysoppaat liittyvät uushenkisyyden suosittuun ilmiöön, samoin kuin henkisen alan yritykset. Uushenkisyys on nykyään niin laajalle levinnyt ilmiö, että siihen mahtuu kaikenlaista kuten kirkon tai minkä tahansa uskonnon sisällekin.

Ydintä etsimässä

Voidaan sanoa, että siinä missä kirkon ytimessä on Jeesuksen ylösnousemus, niin uushenkisyyden ytimessä on valo ja rakkaus sekä karmallinen oikeustaju.  Kaikki palaa aina takaisin itselle. Uushenkisyyden enemmistö edustaa tätä henkisen kehityksen ja hyvinvoinnin agendaa, ei pimeitä voimia tai mustaa magiaa.

Kyse on siitä, miten energiaa, josta maailmankaikkeus koostuu, käyttää. Alkoholia voi käyttää oikein tai väärin. Liiallisuuksiin meneminen on henkisyyden lieveilmiö mutta ei suoranaisesti määrittele sitä. Hyvinvointi on kaiken A ja O henkisyydessä.

Henkiset terapiat ja palvelut auttavat omalta osaltaan pakenemaan arjen suorituspaineita. Stressitasoa voi laskea vastaanottamalla reikihoitoa. Jooga tai meditointi tekee hyvää.

Moninainen ilmiö

Uushenkisyyden ilmiö on niin moninainen, ettei sitä voi tiivistää välttämättä yhteen asiaan, mutta kaiken taustalla on ajatus todellisuuden henkisestä luonteesta. Kaikkia uushenkisyyden edustajia ei voi niputtaa yhteen. Yksi mieltää itsensä noidaksi, toinen parantajaksi, kolmas esoteerikoksi.

Joku haluaa pitäytyä joogassa liikuntana, toinen taas perehtyä joogafilosofiaan. Kolmas kääntää päänsä pois joogasta ja keskittyy enkelihenkisyyteen nostamalla enkelikortteja ja tarkkailemalla merkkejä kuten erivärisiä höyheniä.

Yhtä totuutta ei ole, vaikkakin kaiken mieleisen henkisen toiminnan taustalla on oltava pyrkimys johonkin parempaan. Uushenkisyyden keskeisinä arvoina ovat valo, rakkaus, myötätunto, kiitollisuus ja suvaitsevaisuus sekä kokonaisvaltainen hyvinvointi.

Yksityinen uskonnollisuus

Henkisyys tai uskonnollisuus on ihmisen oma asia. Se on yksityisasia. Jokainen voikin tykönään muokata oman uskomusmaailmansa mieleiseksi, samalla kun peilaa sitä todellisuuteen. Itsensä kehittäminen tai itsetuntemus on osa uushenkisyyttä.

Esoteria viittaa yleensä historiassa vaikuttaneisiin esoteerisiin liikkeisiin kuten teosofiaan tai spiritualismiin. Uushenkisyys on melko tuore termi, jota on alettu käyttää enenevissä määrin New Age -käsitteen jälkeen.

Henkisyyteen suhtaudutaan usein halveksuvasti. Suomessa puolet 25–34-vuotiaista naisista määrittää itsensä nykyään mieluummin henkiseksi kuin uskonnolliseksi, kertoo Kirkon tutkimuskeskus (2020). Ilmiö ei rajoitu vain Suomeen, vaan tilanne on sama USA:ssa.

Uushenkisyys on siis etenkin naisten uskonnollisuutta. Miksi sille naureskellaan? Uushenkisyyden kaupallisuutta usein kritisoidaan. Kuinkahan moni uushenkisyyden toimija saa saman verran palkkaa kuin kirkossa papinvirkaa toimittava henkilö? Toisin sanoen henkisyydellä harvoin pääsee rikastumaan Suomessa, jossa se on ennemminkin kutsumusammatti. — Tajunnanvirta Blogi

Anna mielipiteesi minusta

Tietäjille ei voi osoittaa kysymyksiä tai yhteydenotto pyyntöjä palautelomakkeen kautta.

*